Dwerggeitjes
Starten met dwerggeitjes
Huisvestiging
Een dwerggeit heeft voldoende ruimte nodig. 100 m² weide voor twee dwerggeiten is voldoende. Denk ook aan een tochtvrij en droog nachthok. Geiten hebben een hekel aan regen en moeten dus kunnen schuilen.
De omheining van de weide moet minimaal 1,25 m hoog zijn. Gebruik hiervoor schapendraad of harmonicagaas. Dwergeiten zijn namelijk erg goed in ontsnappen. Zorg er voor dat er geen verhogingen liggen naast het hek. Naast het hek kan ook gebruik gemaakt worden van een electrische draad. De geiten leren dan al snel ervan weg te blijven. Als je bomen in de wei hebt, moeten deze beschermd worden. Dit kan bijvoorbeeld met kippengaas. Controleer regelmatig of het gaas nog goed om de boom zit.
Geiten moeten kunnen klimmen. Zorg daarom voor wat klimmateriaal zoals een boomstam, houten blokken, plateaus of een bruggetje. Veel dingen kun je zelf maken. Monteer ook de borstel van een bezem aan de geitenstal of het hekwerk. Geiten vinden het prettig om hier tegenaan te schuren.
Voeding
Als basisvoeding geef je hooi en dagelijks een beetje brokjes ( gemiddeld 250gr ) . Hooi moet steeds aanwezig zijn. Als extra kan je een liksteen hangen, het geeft geitjes de dagelijkse behoefte aan mineralen.
Wat mag een dwerggeit wel en niet eten?
WEL :
+ bieten ( winter )
+ wortelen
+ witloof
+ appelen
+ gedroogd brood
+ Takken van bomen zoals: wilgen, acacia, berk, beuk, hazelaar, paardenkastanje, appel, peer, enz. Ze eten de bladeren en dunne takjes volledig op, grote takken en stammen schillen ze.
+ Planten en kruiden: braam, framboos, rozenbottel, brandnetel (afgemaaid).
+ ......... .
ZEKER NIET :
- aardappelschillen
- uien of prei
- weidekruiden : ( Jakobskruiskruid, Sint-janskruid, bastaardklaver en goudhaver )
- Planten in bermen en aan sloten ( heermoes (paardenstaart), nachtschade-soorten, waterscheerling, smeerwortel )
- Aan de bosrand ( adelaarsvaren, eik (onrijpe eikels), knolamaniet )
- Tuinplanten ( taxus, buxus, herfsttijloos, rododendron, laurierkers,.... )
- .......... .
Verzorging
De hoefjes van de geitjes moeten regelmatig bijgeknipt worden. de regelmaat hiervan hangt af van de de ondergrond waarop ze lopen. Gemiddeld moet dit om de 6 maanden herhaald worden. Je kan dit zelf doen met een kniptang of laten doen door een hoefsmid.
Geitjes hebben steeds vers drinkwater nodig zo voorkom je bacteriën en zullen ze ook beter blijven drinken. Wanneer het water vuil is zullen ze dit sneller laten staan.
Ontworm je geitjes minimaal 2 maal per jaar. Je kan je geitjes ook laten vaccineren tegen de meest voorkomende ziektes zoals bijvoorbeeld; Q-koorts, rotkreupel, zere bekjes, blauwtong, bloedziekte en zomerlongontsteking. Voor meer informatie vraagt u best steeds raad aan uw dierenarts.
Maak de vloer in de stal regelmatig schoon en ververs het stro.